EvvaEVVA proizvodi u službi modernih zooloških vrtova

14/06/2024

EVVA proizvodi u službi modernih zooloških vrtova

Od 2017. godine, Haus des Meeres koristi Xesar elektronsko rešenje za pristup. Ovo rešenje omogućava postupno eliminisanje potrebe za mehaničkim ključevima, osim kada su oni neophodni kao sigurnosna rezerva.

„Sa 66 godina, život počinje…“, čuvena rečenica Uda Jirgena savršeno se uklapa uz istoriju Haus des Meeres-a, čiji početak datira tačno pre 66 godina, 1957. godine. Smešten u nekadašnjem flak tornju iz Drugog svetskog rata, Haus des Meeres je počeo kao „prva austrijska izložba morskog sveta“. Tokom decenija, razvijen je u zoološki vrt koji je sada prepoznat širom sveta i pet puta je sertifikovan. Broj posetilaca je takođe impresivan, sa zabeleženih 14 miliona posetilaca od otvaranja.

Konstantne promene i inovacije

Zgrada je kontinuirano proširivana, svi spratovi su postepeno otvarani, a poslednja velika renovacija u 2020. godini uključila je izgradnju posebne zgrade ispred postojećeg dvorišta. Impresivna struktura od armiranog betona, teška oko 9.000 tona, sa aluminijumsko-staklenom fasadom, izgrađena je bez ometanja svakodnevnog rada zoološkog vrta. Na krovu se nalazi restoran „360° Ocean Sky“, sa spektakularnim pogledom na Beč, koji je prekriven solarnim krovom koji dodatno snabdeva sve nove delove zoološkog vrta sopstvenom električnom energijom.

Raznovrsne potrebe pod jednim krovom

Pored svog specifičnog dizajna, zoološki vrt sadrži veliki broj odeljenja, kao što su zone za morske životinje, sisare, ptice, slatkovodne životinje i reptile. Tu su i ketering, kancelarije, tehničke službe i mnogo toga drugog. Oko 120 zaposlenih, kao i oko 70 spoljnih saradnika, obavljaju različite zadatke i oblasti odgovornosti koje se često ne preklapaju. Bilo je važno rano razdvojiti pristupne i sigurnosne zone. U početku je to bilo moguće samo sa mehaničkim sistemom ključeva.

Prelazak na elektronska rešenja
za bolju sigurnost

Prelazak na elektronska rešenja

Rano je tim u Haus des Meeres-u počeo da traži elektronsko rešenje. Proširenje i raznovrsnost zahtevala su diferencijaciju između oko 15 do 20 različitih sigurnosnih profila za zaposlene.

Odlazak od mehaničkih ključeva

Od 2017. godine, Haus des Meeres koristi Xesar elektronsko rešenje za pristup. Ovo rešenje omogućava postupno eliminisanje potrebe za mehaničkim ključevima, osim kada su oni neophodni kao sigurnosna rezerva. Mehatroničko rešenje je zadržano za brzi i sigurni pristup u hitnim situacijama, kao što je pristup bazenima za ronjenje.

Tehnološke karakteristike

Poseban izazov je bila postepena implementacija Xesar sistema dok je stari sistem ključeva još bio u upotrebi. Potrebno je bilo optimizovati trajanje baterija i inicijalnu konfiguraciju softvera.

evva cp security air key
evva kljucevi
evva presek brave

Prilagođena rešenja za složenije okruženje

Sada je u upotrebi oko 200 cilindara.
Pristup zoološkom vrtu može biti programiran za otvaranje u 6 ujutro i zatvaranje u 8 uveče, dok restoran može ostati otvoren duže.

Rast i složenost zahteva

Sa godinama, izazovi i zahtevi postavljeni na sisteme pristupa postaju sve veći i složeniji. Ovo zahteva dobru uslugu, tehničku podršku i kompetentne partnere koji mogu brzo i efikasno instalirati rešenja na terenu. Svi ovi elementi treba da rade zajedno besprekorno i da budu integrisani u postojeće sisteme.

EVVA proizvodi, kao što su Xesar elektronska rešenja, pružaju savremena i efikasna rešenja za potrebe modernih zooloških vrtova, omogućavajući sigurnost, fleksibilnost i jednostavnost upravljanja pristupom za sve zaposlene i posetioce.

Ako imate složen prostor u kome želite da ograničite ili unapredite sistem prisunosti i korišćenja prostorija kontaktirajte nas!

CP SECURITY GROUP
CP Security group je kompanija koja se bavi sigurnosnim rešenjima koja uključuju mehaničke i mehatroničke sisteme zaključavanja, evidenciju radnog vremena, čitače dokumenata i elektronske kabinete za upravljanje ključevima.

Deo smo Cards Print grupe, kompanije sa višegodišnjim iskustvom i kredibilitetom na polju identifikacije i sigurnosti.

KONTAKT
CP Security group int d.o.o. Kudeljarski nasip prva 124g, 26000 Pančevo, Srbija
PRIJAVITE SE

Ukoliko želite da primate najnovija obaveštenja od nas, prijavite se na naš newsletter.